Quantcast
Channel: Butter tar ordet
Viewing all 1458 articles
Browse latest View live

Citerat från veckans läsning

$
0
0
"fick monsieur Roquefort höra en märklig historia om en man som gick runt i bokhandlar och på bibliotek och frågade efter böcker av Julián Carax, och hittade han någon köpte eller stal han den, för att därefter genast bränna upp den."
ur Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, övers. Yvonne Blank

"Sen trampar vi uppför trappan tillsammans. Hon har köpt sitt gamla ruckliga hotell för pengar som Proust lämnat henne och det lyser av den underbara diktens närvaro i varje vrå. Det känns andaktsfullt att leva här i litteraturens egen boning och ändå har jag inte läst ett ord av den store författaren."
ur Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg

Holländska tomtar

$
0
0

En bok jag hade som liten var Tomtarnas hemligheter av Wil Huygen (text) och Rien Poortvliet (bild). Boken kom ut i början på 80-talet och var en fortsättning på författarnas Tomtar. Tomtar var en fiktiv uppslagsbok om tomtar. Med bilder på ett tomteskelett bland annat.
Boken blev en stor succé och en amerikansk tecknad film Trolltyg i tomteskogen baserades på den. Den filmen blev populär även i Sverige.

Vi får i uppföljaren veta att på grund av den första bokens popularitet så blev författarna inbjudna att besöka tomtehem över hela jorden. De krymps ner (jag minns inte hur) till tomtestorlek. Yetin är en slags tomte får vi veta.


Författarna blir vid ett tillfälle erbjudna att dela säng med tomtemodern i en sibirisk familj. Kanske lite udda för en barnbok. Och boken innehåller också mer naket än man skulle kunna tro.

Det är rätt charmiga böcker. Som har kommit i flera svenska utgåvor men som tyvärr inte finns i tryck för tillfället.


Ur En liten tid av Majken Johansson

$
0
0
"Min stackars utskällda jul, vad jag ser fram emot dig!/Tack vare att du finns/skingras äntligen novemberdunklet/av strålande ljusgirlanger över hela stan."
Majken Johansson, ur "En liten tid" i Från Magdala

Gremlins

$
0
0

"You say you hate Washington's birthday or Thanksgiving and nobody cares, but you say you hate Christmas and people treat you like you're a leper."

Det är inte helt självklart att kalla Joe Dantes skräckkomedi Gremlins för en julfilm. Den utspelar sej visserligen under julen men inte mycket skulle ändras om man flyttade handlingen till en annan del av året. Filmen hade heller inte premiär vid julen utan på sommaren
Å andra sidan så är två av filmens höjdpunkter julrelaterade: gremlinsjulsångkören på bilden och den bedårande Phoebe Cates monolog om varför hon hatar julen ("It was snowing outside. The house was freezing, so I went to try to light up the fire. And that's when I noticed the smell.")

Cates monolog parodieras i uppföljaren Gremlins 2 som även om den har en del bra scener, som den intelligenta gremlingens framträdande på en talkshow ("På grund av civilisationens slut så upphör vi med våra sändningar. Vi hoppas ni har uppskattat våra program och era liv."), inte är lika bra som föregångaren.
Uppföljaren blev heller ingen succé. Och därför har det inte blivit någon Gremlins 3 trots ständiga rykten om att en sådan är på gång. I filmen Frances Ha så säjs en av filmfigurerna ha skrivit ett manus till Gremlins 3.

Julfilm eller inte så är filmen om den gullige Mogwai och hans mordiska avkomma (ett svårt fall av generationsmotsättningar) en mycket underhållande film.

A Huey Freeman Christmas

$
0
0

"Don't look at Quincy Jones. Quincy Jones ain't gonna help you."

I Boondocks-avsnittet "A Huey Freeman Christmas" förklarar Huey för sin morfar hur julen från början kom från den hedniska vinterfesten Saturnalia. Morfadern lyssnar inte då han tycker Huey är tråkig "blah, blah, gay sex, blah, blah, congress". Vilket ger Huey idén att sätta upp ett julspel på sin skola kallat "The Adventures of Black Jesus".

The Boondocks var en kortlivad tecknad TV-serie baserad på dagsstrippsserien med samma namn. Serien var skapad av den afroamerikanske serietecknaren Aaron McGruder och handlade om en svart familj, bröderna Huey och Riley och deras morfar, som flyttar in i ett vitt bostadsområde.

"A Huey Freeman Christmas" sändes i TV-seriens första säsong 2005 och är ett av seriens bästa avsnitt. Och ett av de bästa amerikanska julavsnitten. Titeln är en blinkning till "A Charlie Brown Christmas". Och Huey frågar vid ett tillfälle argt "Do I look like Charlie Brown?" (Vilket han, då McGruder är inspirerad av Charlie Schultz, lite gör.)

Också de andra handlingstrådarna i avsnittet: Hueys granne Jasmines närmast religiösa tro på Jultomten och Rileys vendetta mot samma Jultomten, är mycket underhållande. Och det är synd avsnittet inte visas på TV varje jul.

Klaus - jultomten som en medeltida superhjälte

$
0
0

Klaus av Grant Morrison (text) och Dan Mora (bild) är en slags berättelse om Sankta Klaus eller jultomtens ursprung. Men den följer inte de vanliga berättelserna utan gör en ny av olika element av myterna.

Klaus kommer till en stad han en gång i tiden lämnat. Denna stad har tagits över av en ond man som förbjudit julfirande (yuletime). Han är också gift med Klaus före detta.
Med hjälp av övernaturliga förmågor han fått av fairies (som då det är en serie skriven av Morrison ser ut som psykedeliska rymdvarelser) försöker Klaus rädda yuletime. Lite underhållande för oss skandinavier så kallar stadens befolkning honom för "julernisse".

Klaus framstår som en actionhjälte, eller som en medeltida superhjälte. Men en som har hjälp av julens symboler. Han klättrar in över stadsmuren som Batman men har med sej en stor säck med leksaker och slåss med hjälp av snöbollar.



Det här kan låta lite fånigt men på nåt sätt passar de olika elementen ihop. Mycket med hjälp av Moras teckningar. En tecknare jag inte var bekant med tidigare.

Morrison och Mora har sagt att de kommer att fortsätta göra serier om julernissen Klaus. Och i veckan kom första fortsättningen. En kortare serie där Klaus rymmer från månen.


Robert Bly fyller 90 år i dag

$
0
0

"Poesins uppgift i dess nya skede är att gå längre in i det okända landet. För att kunna tränga in i det landet måste poesin lära sig sova annorlunda, vakna annorlunda, lyssna efter nya ljud, gå annorlunda." (översättare troligtvis Tomas Tranströmer)
Så står det i förordet till Robert Bly-urvalet Krig och tystnad som kom ut 1967.

I dag fyller Bly 90 år. Under dessa 90 år har han gett ut en stor rad diktsamlingar och tolkat en massa dikter. Hans egna dikter har åtminstone då och då lyckats gå annorlunda.

Bly var med och grundade tidskriften "The Fifties" som snart blev "The Sixties". Han debuterade med Silence in the Snowy Fields 1962. Vietnamkriget kom att påverka hans dikter och han var med om att starta American Writers Against the Vietnam War 1966.
En av hans bästa, mest obehagliga dikter är "Räkna kroppar med små skelett" om alla de som dött av amerikanarnas krigföring i Vietnam: "Om vi bara kunde göra kropparna mindre,/kanske vi kunde få/ett helt års döda framför oss på ett skrivbord!" (övers. Göran Sonnevi)

Det finns flera diktsamlingar och -urval av Bly på svenska. Dessa fokuserar lite på hans tidiga författarskap. Men urvalet Min dom blev tusen år ger en bra bild av hans senare diktning. (Men saknar tyvärr, om jag minns rätt, dikten "Something About Morning Pajamas": "When you've been sleeping all night in a warm bed/There's sometimes a playful odor in your pajamas/It's a bit lowlife, but satisfying/It is some sort of fragrant warmth/That your balls created during the night.")

I slutet av 80-talet skrev Bly en bok som heter Järn Hans som är nån slags mansrättsmanifest om att män ska gå ut i skogen och flå björnar med händerna. Men ett och annat snedsteg får man förlåta en bra författare.

Förutom egna dikter så har Bly gjort flera översättningar av andras poesi. Bland annat av svensk poesi. Och hans tolkningar av Tranströmer hjälpte till att öppna världens ögon för denne.
Tranströmer och Bly brevväxlade också. Deras brev har getts ut i volymen Air Mail. Och Tranströmer har översatt en hel del Bly. Några tolkningar finns med i Tranströmers diktsamling Stigar (de har plockats bort från samlade dikter-utgåvorna). Och Bly tilldelades Tranströmer-priset 2008.

När jag skriver detta så närmar sej klockan tolv och det känns passande att avsluta denna födelsedagshyllning med några diktrader om tidens gång från den senare delen av Blys författarskap: "Mitt på dagen då urvisarna står på tolv,/har jag lust att binda ihop dem och sedan/lämna banken med säckar fulla av tid." (övers. Bo Gustavsson och Magnus Ringgren)

(Länkarna i inlägget går till tidigare inlägg här på bloggen. Jag har också skrivit om samlingen Prosadikter)

Lucka 23: Gun-Britt Sundström och de rebelliska luciafestkrävarnas program

$
0
0

I år så upptäckte jag Gun-Britt Sundströms författarskap. Eller upptäckte och upptäckte. Sundström är ju inte direkt okänd. Men jag hade inte läst henne tidigare.
I år har jag läst tre romaner, fyra textsamlingar och ett novellhäfte av Sundström. Böcker som tillhört det bästa jag läst i år.
De tre romanerna (Student —64, Oppositionspartiet och Maken) kan säjas vara en löst sammanhållen trilogi. Hjältinnan har visserligen olika namn i de tre böckerna men annars skulle de kunna läsas som historien om en kvinna i olika åldrar: gymnasieåldern, studenttiden och det tidiga vuxenlivet.

Nu är ju detta en julkalender. I Maken firar de en alternativ jul. Där Bang och C -H. Hermansson står för underhållningen. Mrn boken med den största julkopplingen är Oppositionspartiet från 1967. Den andra boken i trilogin men den som utspelar sej först tidsmässigt.
Genremässigt en ungdomsroman skoldrar den en grupp gymnasieflickor. Vid ett tillfälle ställs elevernad luciafirande in av skolan. Våra hjältar kräver att få fira Lucia. Och som en kompromiss så säjs det att de ska få fira sista lektionstimmen om de gör ett utarbetat program:
"Jag högg papper och penna och improviserade. Vad har vi sista lektionen? Historia för Bolle, nå.
  Punkt 1: Kasta ut Bolle genom fönstret.
  Punkt 2: Stäng fönstret.
  Det allmänna bifallet uppmuntrade mig, vi fortsatte:
  3: Kasta ut resten av kollegiet genom fönstret.
  4: Stäng fönstret.
  5: Hopsamla grundskoleelevernas vapenförråd och avdela alla ordningsmän att bevaka ingångarna.
  6: Hämta grammofonen från gymnastiksalen.
  7: Koppla den till högtalaranläggningen.
  8. Hugg en gran i skogsbacken och bär in den i aulan.
  9. Klä den till julgran med glittergirlangerna som alla hade i håret i morse"


24

$
0
0

Bild av Ulf Lundkvist. Omslaget till Galago 3/87. Jag var nybliven prenumerant när den här kom ut.

Citerat från förra veckans läsning

$
0
0
"Denna hatt skall bort föräras;/Huruvida han kan bli/Tjenlig under armen bäras/Uti Kungens gallerie,/Därom torde disputeras."
ur "Med en hatt", (julklappsrim troligen skrivet julen 1788) av Carl Michael Bellman

"— Allene told her own 'here's how we got here' within your 'here's how we got here' story? That's advanced storytelling, Doreen!
— Thank you, Tony!!
[...]
Yes I wrote a story in which the characters talk to each other back and forth about what a well-constructed story this is. Why would you become a writer and not do this is my question?"
ur The Unbeatable Squirrel Girl Beats Up The Marvel Universe av Ryan North (text) och Erica Henderson (bild) (fast här utan bild)


Ur Watership Down av Richard Adams

$
0
0
"And Frith called after him, 'El-ahrairah, your people cannot rule the world, for I will not have it so. All the world will be your enemy, Prince with a Thousand Enemies, and whenever they catch, they will kill you. But first they must catch you, they will kill you. But first they must catch you, digger, listener, runner, prince with the swift warning. Be cunning and full of tricks and your people shall never be destroyed.' And every evening, when Frith has done his day's work and lies calm and easy in the red sky, El-ahrairah and his children and his children's children come out of their holes and feed and play in his sight, for they are his friends and he has promised them that they can never be destroyed."
ur Watership Down av Richard Adams

Ur Wishful drinking av Carrie Fisher 1953-2016

$
0
0
"You know what's funny about death? I mean other than absolutely nothing at all. You'd think we could remember finding out we weren't immortal. Sometimes I see children sobbing in airports, and I think, 'Aww. They've just been told.'"
ur Wishful thinking av Carrie Fisher

Läst i december

$
0
0
Årets sista månad blev en rätt svag läsmånad för min del. Jag skyller på hälsoproblem.

Underström av Sugata Bhatt
"Vintersolen har lämnat vår himmel/febrigt, bländande blå."övers. Birgitta Wallin

Wild Seed av Octavia E. Butler
Science fiction-roman om människor med speciella förmågor i Afrika och Förenta staterna för flera hundra år sedan.

Forever words: The unknown poems av Johnny Cash

Prophet Vol. 3: Empire av Brandon Graham (med Simon Roy och Giannis Milonogiannis) (text) och Simon Roy och Giannis Milonogiannis (bild)
Seriealbum. En slags space opera.

Invisible planets: An anthology of contemporary chinese in translation, red. Ken Liu
Mycket spännande antologi.

The Unbeatable Squirrel Girl Beats Up The Marvel Universe av Ryan North (text) och Erica Henderson (bild)




John Berger 1926 - 2016

$
0
0

"Om det gått att sätta ett namn på allt som händer skulle vi inte behövt några historier. Som livet är här överträffar det våra ordförråd. Ett ord saknas och historien måste berättas."
ur En gång i Europa av John Berger, övers. Steve Sem-Sandberg
Foto av Jean Mohr

Bästa jag sett, läst och hört 2016, del 1

$
0
0
Bästa böcker
Under 2016 läste jag en massa böcker. Men inte så många som kom ut 2016. Listan nedan är de bästa jag läste under året. De flesta av dem skrevs andra år (och jag har bara tagit en bok per författare).

Bästa böcker (alfabetiskt)
Jane Eyre av Charlotte Brontë
Tyckte särskilt om början på romanen.
Sånger och formler av Katarina Frostenson
"vad jag skulle vilja vara min bok/få ligga i dina händer/när du håller i mig, ser ut med din blick som är ljus eller sträng"
djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund
Samling med poesi med irriterande typografi publicerad de senare åren i diverse tidskrifter och tidningar.
Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du av Kristian Lundberg
Poetik (och en del poesi). "Jag städar mina bokhyllor, försöker skapa ett system, en ordning.
Det är omöjligt, naturligtvis."
Maken av Gun-Britt Sundström
Sundström var den författare jag läste flest böcker av förra året. Jag hade inte läst henne förut. Årets bästa upptäckt.
Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen
Ibland kan kulturdebatter vara bra för något. En av årets debatter fick mej att läsa denna.
Anna Karenina av Lev Tolstoj
Ibland funderar jag på att lägga ett år på att bara läsa klassiker jag inte läst. Men de skulle väl inte alla vara lika bra som denna. (Bilden nedan är mitt exemplar av Anna Karenina som har tillhört min mor, min mor tyckte visst inte om omslaget till utgåvan utan klistrade på en teckning gjord av mej när jag var liten.)

Dykungens dotter av Birgitta Trotzig
Fast den här klassikern var ju också bra.
The Just City av Jo Walton
Fantasyroman om hur gudinnan Athena bygger Platons samhälle från Staten med människor (och robotar) från olika tider.
Lenins kyssar av Yan Lianke
Kinesisk roman om en by befolkad av funktionshindrade. Slurkarna i boken är de helhållna (som folk utan funktionsnedsättningar kallas här). Något som är lätt att relatera till.

Bästa skivor
Albumen är dock skivor som kom ut 2016. Tror jag i alla fall. Nån från 2015 kan ha slunkit med. Jag gjorde en sån där spotify-spellista med 18 låtar från 2015 och 2016.

De tio bästa albumen 2016, alfabetiskt:

Big thief - Masterpiece
Nån slags folkrock. Vackert.
Stanley Brinks & The Kaniks
Stanley Brinks har gjort en skiva samman med ett norskt folkrockband. Inte riktigt lika bra som skivorna med Stanley Brinks & The Wave Pictures. Men bra.
Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
Det är sällan jag inte tycker att en Nick Cave-skiva tillhör det årets bästa skivor. Men det här var en av hans bästa på länge.
Chance the rapper - Coloring book
Leonard Cohen - You want it darker
"I'm leaving the table/I'm out of the game"
Dexys - Let the record show
Kevin Rowlands gör irländska sånger och soulklassiker.
P. J. Harvey - The Hope Six Demolition Project
Angel Olsen - My woman
Daniel Romano - Mosey
Nån slags country.
Kate Tempest - Let them eat chaos
Fast jag har lyssnat mer på 2014 års Everybody down som jag också hörde först 2016.


I morgon kommer listor med seriealbum och filmer.




Bästa jag sett, läst och hört 2016, del 2

$
0
0
Bästa filmer
I början av 2016 så skrev jag här på bloggen upp vilka filmer och tv-serier jag hade sett. Så som jag har gjort med böcker sen några år tillbaka. Men efter två månader kom jag av mej. Det gör att jag inte har lika bra koll på vilka filmer jag sett som vilka böcker jag läst. Men här nedan är tio bra filmer jag såg 2016, alfabetiskt efter titeln:


A Bagful of Fleas
Cinemateket hade en Vera Chytilova-serie. Den här kortfilmen (45 min lång) är en av hennes första filmer. Om en grupp unga kvinnliga fabriksarbetare.

Dope
Komedi om ett par vänner som har ett rockband tillsammans. Hjälten är en afroamerikansk nörd. Filmen är bäst innan intrigen (knark på avvägar, bitcoins) drar i gång.

Frances Ha
Charmig svartvit komedi.

Frank
Om ett rockband där sångaren hela tiden går omkring med ett papphuvud på huvudet. Sångaren spelas av Michael Fassbender. På DVD:n citeras en recensent som skriver att "Fassbender gör sitt livs huvudroll". Vilket man kanske kan se som en pik.

Girlhood
Celiné Sciamma.

Ida
Polsk film om en ung kvinna som i början av 60-talet försöker få reda på vad som hände med hennes judiska föräldrar.

Inside Llewyn Davis
Bröderna Coens film handlar om en folksångare på 60-talet.

Mad Max: Fury Road
Årets bästa B-film.

Pearls of the deep
I Cinematekets Chytilova-serie. En episodfilm med flera tjeckiska regissörer. Alla filmerna bygger på noveller av Bohumil Hrabal.

Zero Theorem
Sci fi-film av Terry Gilliam som är mycket gilliamsk.

Bästa seriealbum
Jag läste rätt mycket serier förra året. Mer än jag brukar. Nedan är tio av de bästa albumen, i alfabetisk ordning efter manusförfattarens efternamn (vilket är orättvist, teckningarna är minst lika viktiga för de flesta av serierna nedan):


Are you my mother? av Alison Bechdel
En slags fortsättning på Bechdels Husfrid (Fun home). Den handlade om Bechdels far. Medan denna handlar om hennes mor. Men också om litteratur och psykologi.

Lucille av Ludovic Debeurme
Sorgsen fransk serie. Finns en uppföljare som jag införskaffat men ännu inte läst.

Bitch Planet Vol 1: Extraordinary Machine av Kelly Sue DeConnick (text) och Valentine De Landro (bild)
Om en framtid där kvinnor är ännu mer förtryckta än i dag och kviannor som inte lyder skickas till ett fängelse i rymden: Bitch Planet. Som en blandning mellan Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse (DeConnick har nämnt Atwood bland sina förebilder) och en gammal b-film om ett kvinnofängelse. Varje nummer av serietidningen har en feministisk essä som extramaterial.

Injection Vol 1 av Warren Ellis (text) och Declan Shalvey (bild)
Warren Ellis bästa på länge.

Sandman: Overture av Neil Gaiman (text) och J. H. Williams III
Sandman-prequel. Typ Sandman in space.

My dirty dumb eyes av Lisa Hanawalt
Märkliga skämtserier.

Marble season av Gilbert Hernandez
Barndomsskildring.

Opus av Satoshi Kon
Metafiktiv manga av han som gjorde filmerna Paprika och Tokyo Godfathers.

Paper Girls vol. 1 av Brian K. Vaughan (text) och Cliff Chiang (bild)
Om en grupp tolvåriga flickor på 80-talet vars värld invaderas av märkliga tidsresenärer. Mycket som gör att serien funkar hängr på Chiangs teckningar. Men Vaughan vet också, här som i sin serie Saga, när han kan förlita sej på tecknaren.

Jughead vol. 1 av Chip Zdarsky (text) och Erica Henderson
Det här är en serie med Archies (Acke på svenska) bäste vän Jughead (Sopprot på svenska). Acke är en amerikansk skämtserie som funnits i flera decennier. Den här versionen är roligare än man skulle kunna tro. Zdarskys version av Howard the Duck är bättre än man skulle kunna tro. Men hans Sopprot är jämnare.





Lässtatistik 2016

$
0
0

Jag läste 137 böcker 2015. Och 145 böcker 2016. Det låter som om jag läste mer förra året än förrförra året. Men ökningen består framförallt av seriealbum. Tar man bort seriealbumen så läste jag fler böcker 2015 än 2016. Vilket visar på ett av problemen med att räkna lästa böcker. Seriealbum går i allmänhet fortare att läsa än romaner. Populärlitteratur går fortare än tjocka klassiska ryska romaner.
Nu skriver jag inte upp böcker främst för att tävla med mitt forna själv eller med någon annan.
Jag tycker det är bra att ha översikt över vad jag har läst.

Förra året läste jag 95 böcker och 49 seriealbum. Av böckerna (utan seriealbumen) var 53 % skrivna av kvinnor, 46 % män, 1 % blandat.
53 stycken, mer än hälften var från Sverige. 13 från Förenta staterna. 7 från Danmark. 13 från övriga europeiska länder. 4 från Kina. 2 från Kanada. 3 från övriga utomeuropeiska länder. Här känner jag att jag skulle kunna bättra mej lite.

Den författare jag läste flest böcker av var Gun-Britt Sundström: Åtta böcker (och en översättning).

Citerat från veckans läsning

$
0
0
"Om vi reser oss upp från allt detta och tittar ned på det som om det vore en karta, så ser vi alla delar som fogas ihop till den samtid vi har."
ur "Glitter and gold" i Och en konung trädde in i mörkret av Mattias Jeschko-Edberg

"When a Heptapod B sentence grew fairly sizable, its visual impact was remarkable. If I wasn't trying to decipher it, the writing looked like fanciful praying mantids drawn in a cursive style, all clinging to each other to form an Escheresque lattice, each slightly different in its stance."
ur "Story of your life" av Ted Chiang

John Watkiss 1961–2017

$
0
0

ur "Soft places" eller The Sandman 39 av Neil Gaiman (text) och John Watkiss (bild). Finns i Sandman-albumet Fables and Reflections.

Citerat från veckans läsning

$
0
0
"hade fader Fernando i sista sekunden bestämt sig för att byta ut jag vet inte vilket Korintierbrev mot en kärlekssonett av en viss Pablo Neruda, som några av herr Aguilard gäster kallade kommunist och förhärdad bolsjevik, medan andra letade förtvivlat i mässboken efter de sällsamt vackra hedniska stroferna,"
ur Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, övers. Yvonne Blank

"Jag vill skrapa mitt språk så rent att det bara återstår helt genomskinliga, tunna och kristallhårda bokstäver. Allt annat ska ligga övergivet framför mina fötter."
ur "Ashes of Europe calling" i Och en konung trädde in i mörkret av Mattias Jeschko-Edberg

Viewing all 1458 articles
Browse latest View live